Tananyagok

Az Urban Science projektben moduláris tananyagok készülnek. Minden tananyagot többször, többféle tanulócsoporttal és tanulási környezetben kipróbálunk.

Kiknek szólnak a tananyagok?

Átlagos, 12-16 éves tanulók számára készülnek a modulok. Elsősorban a természettudományos tantárgyak óráin, de iskolán kívüli foglalkozásokon is használhatjuk őket. Kétnyelvű vagy haladó szintű csoportokkal idegen nyelv órákon, a célnyelven (elsősorban angolul) íródott modulok feldolgozását is elképzelhetőnek tartjuk.

Milyen nyelven találhatók tananyagok?

Ezen az oldalon a magyar nyelvű tananyagokat mutatjuk be. A nemzetközi oldalon linkeket mutatunk további tananyagokhoz. Ezek angolul, bolgárul, lengyelül, lettül és olaszul olvashatók.

Hogyan dolgozzuk ki a tananyagokat?

Először is, a tananyagot készítő pedagógus próbálja ki saját csoportjával, és a kipróbálást követően véglegesíti a tananyag első változatát. Ezután mások, először a saját országából, később pedig a konzorciumi tagok országaiból (Bulgáriából, Lengyelországból, Lettországból, Nagy-Britanniából vagy Olaszországból) érdeklődő tanárok is kísérleteznek a tananyagokkal, és az ő tapasztalataikkal kiegészülve véglegesítjük a modulokat.

Milyen pedagógiai szempontok és módszerek alapján készülnek a tananyagok?

A tananyagok moduláris szerkezetűek. Egy-egy modul önállóan is tanítható, vagy a modulok tetszés szerinti logika szerint egymásra építve is adaptálhatók.

  1. A tananyagok kidolgozásának egyik tantárgypedagógiai elve a felfedeztető tanulás (inquiry-based learning, IBL) alkalmazása.
  2. Másik alapelvünk a fenntarthatóság pedagógiájának következetes alkalmazása.
  3. Harmadik alapelvünk a játékosítás, elsősorban a kerettörténet módszer (storyline) alkalmazása.

A tananyagok felhasználásához sok örömöt és jó munkát kívánunk!